KNKV: Henk van den Brink heeft lang gekorfbald

Henk van den Brink heeft lang gekorfbald
Henk van den Brink heeft tot zijn 65e jaar gekorfbald bij verschillende clubs. In 2010 is hij met wedstrijdkorfbal gestopt. “Wel gooien wij met z’n vieren, Thijs Mooiweer, Wim Smit, Rein Eenkhoorn en ik, elke woensdagavond nog een balletje.”

Van Kootwijkerbroek via Doorn naar Almelo

 

Henk van den Brink is op 29 maart 1945 in Kootwijkerbroek geboren.

In 1953 werd in Kootwijkerbroek de C.K.V. D.W.S. door twee onderwijzers, Wil Bakker en Geert Dijkstra, opgericht. Toen nog zonder jeugd afdeling, die kwam pas in 1957. “Vanaf dat moment ben ik lid geworden, mede omdat een van mijn broers al vanaf de oprichting lid was. Bij DWS heb ik gespeeld in de A-junioren, het tweede team en had ik invalbeurten in het eerste team, dat toen in de 3e klasse speelde. Door verandering van werk heb ik van 1972 tot 1974 bij K.C. Doorn in het tweede team gespeeld. Door onregelmatige werktijden en weekenddiensten kon ik een aantal jaren geen korfbal spelen. In 1974 ben ik lid geworden van C.K.V. Achilles in Almelo en ook weer actief gaan spelen. Ik heb daar nooit hoger gespeeld dan het derde team en later in de veteranen.”

Vrijwilligerswerk
Henk heeft niet alleen gekorfbald maar ook voor de clubs vrijwilligerswerk gedaan.

Bij DWS waren dat vooral hand en spandiensten. Bij Doorn was hij te kort en heeft hij alleen gekorfbald. Bij Achilles was hij naast speler ook trainer van jeugdteams en ongeveer vijf jaar scheidsrechter. Verder was hij 8 jaar voorzitter, van 1983 tot 1987 en van 1996 tot 2000. Daarna werd hij lid van het onderhoudsteam gebouwen en klusjesman.

Familie
Korfballen was ook in de familie populair. “Kinderen van mijn broers korfballen(den), veelal door mijn toedoen, ook. Mijn beide zonen korfballen ook, de oudste niet meer actief. Mijn vier kleinkin¬deren korfballen. twee bij Achilles en twee bij MIA in Amersfoort. Op een familie toernooi konden we ruim een 12 tal samenstellen. De oudste zoon van een broer is een aantal jaren voorzitter ge¬weest van de afdeling Zuid.”

Belangrijk
Henk kon redelijk met korfbal uit de voeten en korfbal was voor hem ook een sociaal gebeuren.

“Korfballen is voor mij altijd een belangrijk gebeuren geweest en is het nog. Zeker in Kootwijkerbroek, waar verder weinig vertier was. Je had contact met leeftijd genoten, niet alleen van je eigen basisschool. De toernooien en Bondsdagen waren grote happenings. Korfbal is belangrijk voor je sociale ontwikkeling. Ik ben dan ook een verenigingsman. Ben ik bij een vereniging, dan is die club van mij!”

Anderen over Henk
Esther Smit van de ledenadministratie vertelt namens het bestuur over hem: ”Henk van den Brink is een man van weinig woorden, rustig, niet op de voorgrond tredend, een stille werker. Hij heeft als voorzitter prima de kar getrokken, dat was toen der tijd knap gedaan. Als scheidsrechter heeft hij voor Achilles geruime tijd wedstrijden gefloten, niet op hoog niveau. Die ambitie had hij ook niet. Hij deed het voor de vereniging. Henk heeft ook jarenlang de materialen geregeld. Je kunt op hem altijd een beroep doen voor allerlei klussen. Hij heeft onlangs bij de restyling van het clubgebouw nog het nodige werk verzet samen met zijn leeftijdgenoten. Op de woensdagavond wordt er nog getraind door de “oudjes”. Vooral schieten op de korf. Hij is een sociaal betrokken man.”

-Ed Rijken

(http://www.knkv.nl/nieuws/109/Oostenwind/11-5-henk-van-den-brink-heeft-lang-gekorfbald/)