Actief betrokken club

Met plezier melden wij dat er een nieuwe commissie binnen de vereniging actief is, de ABC-commissie. Jonna, Annelies en Harmen zijn de leden van deze nieuwe commissie en vanuit het sportbedrijf is onze ABC- /verenigingsconsulent Ruben Wassink de drijvende kracht. Het bestuur is zeer blij met deze invulling omdat dit zorgt voor een betere borging van de verschillende taken en projecten.

Sinds 1 januari 2017 is CKV Achilles een Actief Betrokken Club. Een naam die voor sommige leden direct een belletje laat rinkelen maar voor andere leden tot vraagtekens leidt. Via dit bericht willen we niet alleen de nieuwe commissie aan jullie voorstellen maar ook meer bekendheid geven aan het project Actief Betrokken Club en wat ABC voor onze vereniging en voor onze omgeving betekend.

Sportbedrijf

Het sportbedrijf is initiatiefnemer van dit project en schrijft op haar site het volgende:

Het project Actief Betrokken Club richt zich op het stimuleren en faciliteren van sportverenigingen die actief én duurzaam een bredere maatschappelijke rol willen en kunnen vervullen. Daarmee leveren zij een positieve bijdrage aan de leefbaarheid in de ‘eigen’ wijk, buurt, dorp of stad. De mogelijkheden en toegevoegde waarde van ‘maatschappelijk verantwoord verenigen’ verschillen per vereniging.

Meer informatie is te vinden op:

https://www.sportbedrijfalmelo.nl/abc/

ABC Achilles tot nu toe

Sinds wij een ABC-vereniging zijn hebben er heel wat gesprekken over mogelijke initiatieven plaatsgevonden.

Het klussenhuis
Het klussenhuis van Aveleijn was een mooi voorbeeld van een ABC-project. Cliënten van Aveleijn deden 1 dagdeel in de week kleine onderhoudsklussen, groen- of schoonmaakwerkzaamheden. Voor alle partijen betekent dit win-win. Ons complex wordt vaker en beter onderhouden en de cliënten en Aveleijn kregen meer afwisseling in hun dagbestedingsprogramma.

Ouderenvereniging Cosbo
Via de Slingerbeurs is er contact gelegd met COSBO. Zij hebben tot 2x keer toe gebruik gemaakt van onze accommodatie voor een activiteit. Vanwege corona is het tot nu toe bij 2x keer gebleven maar wij verwachten dat dit in de toekomst tot meer activiteiten gaat leiden.

Verbredend aanbod
Door Actief Betrokken Club zijn we de laatste jaren bezig geweest met het uitrollen van verbredend aanbod. We willen ons bereik vergroten door aanbod te creëren voor andere doelgroepen . Dit heeft onder andere geleid in het aanbod van; de Kangoeroeklub, Achilles Fit & More en passend korfbal.

Subsidies
Er zijn vele subsidies beschikbaar voor projecten die binnen de kaders van het project Actief Betrokken Club vallen. Door hier goed naar te kijken en in te spelen op de mogelijkheden die er zijn hebben we een aantal mooie subsidies binnen weten te halen die een bijdrage aan projecten hebben geleverd en tegelijkertijd een bijdrage aan de vereniging.

De lijst met voorbeelden mogelijkheden zijn legio.

Op dit moment zijn er vanuit ABC gesprekken gaande over de volgende projecten

  • Jonge Mantelzorgers
  • Elke Stap Telt (wandelgroepen)
  • De derde helft (ouderen)
  • De natuurlijke vereniging (vergroening van het complex)

Nog even voorstellen

Annelies
Sinds mijn jeugd ben ik lid van Achilles. Eerst als spelend lid, jeugdcoach en een aantal jaren als bestuurslid. De laatste jaren vooral als supporter van mijn dochters Britt en Mette. Ik hoop een mooie bijdrage  te kunnen leveren aan de ABC-commissie. Hierin zal ik mij gaan richten op projecten voor ouderen, Elke-Stap-Telt en verder alles waarin ik mijn energie en enthousiasme kwijt kan. Ik hoop ook op jullie inzet, want samen kunnen we veel bereiken!

Jonna
Hallo allemaal, mijn naam is Jonna Capel. Ik korfbal al meer dan twaalf jaar bij CKV Achilles en sinds afgelopen zomer speel ik met veel plezier in het eerste team van de club. Naast het korfballen en de gezelligheid bij de club, vind ik het erg leuk om via de ABC-commissie een positieve bijdrage te leveren aan zowel de club als het maatschappelijk verantwoord verenigen. Vanuit mijn afgeronde HBO-opleiding Social Work, zal ik mij vooral gaan richten op leuke initiatieven omtrent kinderen en jongeren. Ik kijk er enorm naar uit om samen met de commissie bezig te gaan met het project Actief Betrokken Club!

Harmen
Als voorzitter ben ik vanaf het begin voorstander en kartrekker geweest van het project Actief Betrokken Club bij Achilles. Ik ben overtuigd van de meerwaarde van het project voor ons maar ook voor de directe omgeving.  De afgelopen 4 jaar zijn er mooie projecten voorbij gekomen en nu er meerdere personen binnen de vereniging actief aan de slag gaan zullen er de komende tijd alleen maar meer successen gevierd kunnen worden.

Ruben
Sinds augustus 2019 ben ik actief bij Achilles als ABC-consulent en doe dit 4 uur in de week. Ik ben heel blij en vind het een hele mooie stap dat we bij Achilles het project kracht bij zetten met een ABC-commissie. Met Harmen heb ik altijd veel contact en zijn we altijd bezig met mooie dingen, zowel voor de vereniging als de maatschappij. Dit is alleen niet altijd zichtbaar voor iedereen, maar daar gaan we met de ABC-commissie verandering in brengen! De commissie gaat enorm helpen bij het maken van de slag tussen de vereniging en de maatschappelijke rol van de vereniging. Ik kijk er erg naar uit om met jullie betrokkenheid, passie en het enthousiasme van Achilles het bruisend hart in de wijk te maken!